Author Topic: Who remembers Betamax ?  (Read 55385 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Emegra

  • Guest
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #165 on: January 01, 2013, 06:14:53 pm »

http://pastebin.com/2RmfEbJU

I tried it in VLC with the lead plugged into the mic socket and still no sound

Code: [Select]
[email protected] ~ $ v4l2-ctl -d /dev/video0 --list-ctrls
                     brightness (int)    : min=0 max=65535 step=256 default=32768 value=32768
                       contrast (int)    : min=0 max=65535 step=128 default=27648 value=32768
                     saturation (int)    : min=0 max=65535 step=128 default=32768 value=32768
                            hue (int)    : min=0 max=65535 step=256 default=32768 value=32768
                        balance (int)    : min=0 max=65535 step=655 default=32768 value=32768
                           bass (int)    : min=0 max=65535 step=655 default=32768 value=32768
                         treble (int)    : min=0 max=65535 step=655 default=32768 value=32768
                           mute (bool)   : default=0 value=1
                     chroma_agc (bool)   : default=0 value=0
                     combfilter (bool)   : default=0 value=0
                       automute (bool)   : default=0 value=1
         luma_decimation_filter (bool)   : default=0 value=0
                      agc_crush (bool)   : default=0 value=1
                       vcr_hack (bool)   : default=0 value=0
               whitecrush_upper (int)    : min=0 max=255 step=1 default=207 value=207
               whitecrush_lower (int)    : min=0 max=255 step=1 default=127 value=127
                       uv_ratio (int)    : min=0 max=100 step=1 default=50 value=50
                full_luma_range (bool)   : default=0 value=0
                         coring (int)    : min=0 max=3 step=1 default=0 value=0
[email protected] ~ $

Offline SeZo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1865
  • Karma: 145
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Awards
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #166 on: January 01, 2013, 06:37:04 pm »
OK, re plug the audio lead int the line-in and start alsamixer (or the GUI version)
Code: [Select]
alsamixer
Then press F4 to get Capture view, what do you get?

The Linux Community Forum

Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #166 on: January 01, 2013, 06:37:04 pm »

Emegra

  • Guest
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #167 on: January 01, 2013, 06:45:47 pm »
Quote
Then press F4 to get Capture view, what do you get?

I'm not really sure what you're looking for so here's a screenshot

Offline SeZo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1865
  • Karma: 145
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Awards
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #168 on: January 01, 2013, 07:49:34 pm »
What I was looking for is which input has CAPTURE written against
Could you navigate to Capture1 (or any other item marked with '-------') and press space bar to toggle capturing on that device
then try again?

Emegra

  • Guest
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #169 on: January 01, 2013, 08:04:19 pm »
As you can see on the screenshot I have 2 capture scales "Capture" & "Capture1" I can toggle each of them off and on with the space bar, I am getting a constant interference sound which stops when I toggle "Capture" to off (as in the screenshot) "Capture1" has no effect switched off or on

EDIT
I just discovered that the interference is caused by "input Source being set to Rear mic, I have set it back to Line
« Last Edit: January 01, 2013, 08:07:53 pm by Emegra »

The Linux Community Forum

Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #169 on: January 01, 2013, 08:04:19 pm »

Offline SeZo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1865
  • Karma: 145
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Awards
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #170 on: January 01, 2013, 08:30:27 pm »
As you got it set (with Capture1 enabled) and source 1 is rear Mic
Can you make sure that with F5 (all) rear Mic is unmuted, volume up 20 and corresponding rear Mic boost is up to 5
Plug the audio back into rear Mic and try again
Could you also do to see all controls:
Code: [Select]
amixer
« Last Edit: January 01, 2013, 08:33:30 pm by SeZo »

Emegra

  • Guest
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #171 on: January 01, 2013, 08:40:08 pm »
Ok I think I've done what you want I have the lead back in rear mic and set alsamixer settings as per screenshot (still no sound) , I don't know how to adjust boost (is boost settings the "00" at the bottom of the scale ?)

Offline SeZo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1865
  • Karma: 145
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Awards
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #172 on: January 01, 2013, 08:53:41 pm »
If you navgate to the third item from the right (name should appear on top left of window)
Does (still no sound) mean it is still interference or just silence?

Emegra

  • Guest
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #173 on: January 01, 2013, 09:03:06 pm »
If you navgate to the third item from the right (name should appear on top left of window)

Ok the 2 scales on the far right are rear mic boost I get an constant interference sound when these 2 scales are turned up to almost ful.

 The noise will immediately stop if I toggle "capture" off  (left scale)

toggling off "capture1 (right scale) makes no difference

I hope I've explained that ok :)

The Linux Community Forum

Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #173 on: January 01, 2013, 09:03:06 pm »

Offline SeZo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1865
  • Karma: 145
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Awards
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #174 on: January 01, 2013, 09:29:44 pm »
OK, this seems to go nowhere,
If Capture (source = line) causes noise
and Capture (soure = rear Mic) causes noise

Then try with audio plugged in to line and  Capture1(source=line) and
Code: [Select]
v4l2-ctl -c mute=0
and in VLC set hw:0,0 or hw:0,2
or plughw:0,0
or plughw:0,2
or plughw:intel
or plughw:Intel

Emegra

  • Guest
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #175 on: January 01, 2013, 09:54:39 pm »
Ok i did as you said and plugged the cable back into line , set capture & capture sources to line as per screenshot (setting "Input Source" to line kills interference noise, "Input Source1" makes no difference what it's set to) then ran the command you posted and opened up VLC  and tried each of the following options

plughw:0,0 :  No change

plughw:0,2 :  No change

plughw:Intel : No change

plughw:intel : Your input can't be opened:
VLC is unable to open the MRL 'alsa://plughw:intel'. Check the log for details.

Emegra

  • Guest
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #176 on: January 01, 2013, 11:10:19 pm »
Further to my last post I've discovered by accident that if I start VLC and run the movie, and then open xawtv I have sound and i can record in VLC and get audio & video so for the most partr it's working although I haven't really solved the problem and it would be better if I didn't have to run 2 programs but at least I can now record from the video recorder
« Last Edit: January 01, 2013, 11:15:07 pm by Emegra »

Offline SeZo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1865
  • Karma: 145
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Awards
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #177 on: January 01, 2013, 11:31:09 pm »
OK, it looks like xawtv is changing some settings
Would be nice to know what
Could you try (while VLC has audio and video)

Code: [Select]
V4l2-ctl --list-audio-inputs
Code: [Select]
V4l2-ctl --list-audio-outputs

Display all information available
Code: [Select]
V4l2-ctl --all

Emegra

  • Guest
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #178 on: January 01, 2013, 11:35:31 pm »
Code: [Select]
[email protected] ~ $ V4l2-ctl --list-audio-inputs
No command 'V4l2-ctl' found, did you mean:
 Command 'v4l2-ctl' from package 'v4l-utils' (universe)
V4l2-ctl: command not found
[email protected] ~ $ V4l2-ctl --list-audio-outputs
No command 'V4l2-ctl' found, did you mean:
 Command 'v4l2-ctl' from package 'v4l-utils' (universe)
V4l2-ctl: command not found
[email protected] ~ $ V4l2-ctl --all
No command 'V4l2-ctl' found, did you mean:
 Command 'v4l2-ctl' from package 'v4l-utils' (universe)
V4l2-ctl: command not found
[email protected] ~ $

Offline SeZo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1865
  • Karma: 145
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Awards
Re: Who remembers Betamax ?
« Reply #179 on: January 01, 2013, 11:40:12 pm »
Sorry, my mistake, it should have been v4l2-ctl :-[

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal