Author Topic: Installed Mediatomb yet can't stream  (Read 5471 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pooky2483

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2104
  • Karma: 0
  • Gender: Male
  • Slowly getting the hang of it.
    • View Profile
    • Awards
Installed Mediatomb yet can't stream
« on: October 08, 2013, 01:59:30 pm »
I've installed Mediatomb but still unable to stream content to XboX.
I found this page (http://help.ubuntu.com/community/MediaTomb) to give me a bit more info on editing the config file
 (click to show/hide)

I am connected via a VM(not-so)Superhub in modem mode and using a Netgear WNR2200 Router.
Rest of spec in my 'Sig'

Kubuntu 18.04LTS 64bit|KDE 5.47.0|Plasma 5.12.19|QT 5.9.5|Linux 5.4.0.54-generic|M5A78L-M USB3|BIOS 2101|AMD PhenomII X4 965 3400+|P8H77-I Motherboard NIC|32.0GB PC3-10600 1333Mhz CL9 ( 9-9-9-24 ) DDR3

Offline Mark Greaves (PCNetSpec)

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18277
  • Karma: 479
  • Gender: Male
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #1 on: October 08, 2013, 02:49:41 pm »
Have you got another Linux PC ?

Or really ANY PC that you can install VLC onto ?

If so, (ON THE OTHER PC) install and fire up VLC .. then in VLC go to

View > Playlist

In the left panel, select:-

Local Network > Universal Plun'n'Play

Now wait a few minutes (for network discovery) .. does the mediatomb PC become listed in the right hand panel ?

--
« Last Edit: October 08, 2013, 03:01:21 pm by Mark Greaves (PCNetSpec) »
WARNING: You are logged into reality as 'root'
logging in as 'insane' is the only safe option.
pcnetspec.co.uk

The Linux Community Forum

Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #1 on: October 08, 2013, 02:49:41 pm »

Offline pooky2483

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2104
  • Karma: 0
  • Gender: Male
  • Slowly getting the hang of it.
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #2 on: October 08, 2013, 09:59:07 pm »
Not possible.. The 2 lappy's that we have are knackered and have no other way of testing it.

Kubuntu 18.04LTS 64bit|KDE 5.47.0|Plasma 5.12.19|QT 5.9.5|Linux 5.4.0.54-generic|M5A78L-M USB3|BIOS 2101|AMD PhenomII X4 965 3400+|P8H77-I Motherboard NIC|32.0GB PC3-10600 1333Mhz CL9 ( 9-9-9-24 ) DDR3

Offline SeZo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1863
  • Karma: 145
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #3 on: October 08, 2013, 11:27:57 pm »
Quote
I've installed Mediatomb but still unable to stream content to XboX.


Are you saying that Xbox cannot play the files served by mediatomb or that it cannot SEE the mediatomb UPnP server?
If the latter then check if mediatomb is running:
Code: [Select]
ps aux | grep mediatomb
If it is not running then check:
Code: [Select]
cat /etc/default/mediatomb
#check out if you got set the daemon to be auto started
#NO_START="yes"
NO_START="no"
#Interface to bind to
INTERFACE="eth0"

If it is running then check if you can ping your xbox from there:
Code: [Select]
ping -c 5 192.168.1.203
Replace it with the correct IP address if this has changed

You could check the logs here:
Code: [Select]
cat /var/log/mediatomb.log

Can you access the interface by directing your web browser to the URL:
http://localhost:49152
(or the port currently in use by MediaTomb if you have changed the port in the configuration file

Offline pooky2483

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2104
  • Karma: 0
  • Gender: Male
  • Slowly getting the hang of it.
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #4 on: October 09, 2013, 12:58:46 pm »
Quote
I've installed Mediatomb but still unable to stream content to XboX.


Are you saying that Xbox cannot play the files served by mediatomb or that it cannot SEE the mediatomb UPnP server?
If the latter then check if mediatomb is running:
Code: [Select]
ps aux | grep mediatomb


It IS running...

[email protected]:~$ ps aux | grep mediatomb
113       1531  0.0  0.4 974152 39056 ?        Ssl  Oct08   0:15 mediatomb -c /etc/mediatomb/config.xml -u mediatomb -g mediatomb -l /var/log/mediatomb.log
1000     25894  0.0  0.0   9384   876 pts/0    D    12:30   0:00 grep --color=auto mediatomb
[email protected]:~$

Sorry, I did mean to post the mediatomb.config file earlier...
(click to show/hide)

Quote
#check out if you got set the daemon to be auto started
#NO_START="yes"
NO_START="no"
#Interface to bind to
INTERFACE="eth0"


Don't think I could see those lines!

Quote
If it is running then check if you can ping your xbox from there:
Code: [Select]
ping -c 5 192.168.1.203


[email protected]:~$ ping -c 5 192.168.1.203
PING 192.168.1.203 (192.168.1.203) 56(84) bytes of data.

--- 192.168.1.203 ping statistics ---
5 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 4023ms

[email protected]:~$

Quote
You could check the logs here:
Code: [Select]
cat /var/log/mediatomb.log


Couldn't see anything bad except for a number of files that couldnt be converted!

Quote
Can you access the interface by directing your web browser to the URL:
http://http://localhost:49152
(or the port currently in use by MediaTomb if you have changed the port in the configuration file


Yes, as that's how I have added folders to the list of what to share.

Kubuntu 18.04LTS 64bit|KDE 5.47.0|Plasma 5.12.19|QT 5.9.5|Linux 5.4.0.54-generic|M5A78L-M USB3|BIOS 2101|AMD PhenomII X4 965 3400+|P8H77-I Motherboard NIC|32.0GB PC3-10600 1333Mhz CL9 ( 9-9-9-24 ) DDR3

The Linux Community Forum

Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #4 on: October 09, 2013, 12:58:46 pm »

Offline Mark Greaves (PCNetSpec)

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18277
  • Karma: 479
  • Gender: Male
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #5 on: October 09, 2013, 01:21:52 pm »
If you can't ping the xbox it's a network problem .. you need to figure out why your router is blocking connections on the local network.

I take it you CAN ping your routers IP ?
WARNING: You are logged into reality as 'root'
logging in as 'insane' is the only safe option.
pcnetspec.co.uk

Offline pooky2483

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2104
  • Karma: 0
  • Gender: Male
  • Slowly getting the hang of it.
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #6 on: October 09, 2013, 04:41:17 pm »
Yes...
[email protected]:~$ ping -c 5 192.168.1.1
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=1 ttl=64 time=0.231 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=2 ttl=64 time=0.247 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=3 ttl=64 time=0.233 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=4 ttl=64 time=0.327 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_req=5 ttl=64 time=0.370 ms

--- 192.168.1.1 ping statistics ---
5 packets transmitted, 5 received, 0% packet loss, time 3997ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.231/0.281/0.370/0.059 ms
[email protected]:~$

Kubuntu 18.04LTS 64bit|KDE 5.47.0|Plasma 5.12.19|QT 5.9.5|Linux 5.4.0.54-generic|M5A78L-M USB3|BIOS 2101|AMD PhenomII X4 965 3400+|P8H77-I Motherboard NIC|32.0GB PC3-10600 1333Mhz CL9 ( 9-9-9-24 ) DDR3

Offline Mark Greaves (PCNetSpec)

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18277
  • Karma: 479
  • Gender: Male
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #7 on: October 09, 2013, 05:21:50 pm »
OK, if you can ping the router, but not the xbox .. then for some reason your router is blocking traffic on your LAN.

What was the model again, and I'll try to find a manual
WARNING: You are logged into reality as 'root'
logging in as 'insane' is the only safe option.
pcnetspec.co.uk

Offline pooky2483

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2104
  • Karma: 0
  • Gender: Male
  • Slowly getting the hang of it.
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #8 on: October 09, 2013, 06:33:35 pm »
OK, if you can ping the router, but not the xbox .. then for some reason your router is blocking traffic on your LAN.

What was the model again, and I'll try to find a manual
I am connected via a VM(not-so)Superhub in modem mode and using a Netgear WNR2200 Router.
Rest of spec in my 'Sig'

Kubuntu 18.04LTS 64bit|KDE 5.47.0|Plasma 5.12.19|QT 5.9.5|Linux 5.4.0.54-generic|M5A78L-M USB3|BIOS 2101|AMD PhenomII X4 965 3400+|P8H77-I Motherboard NIC|32.0GB PC3-10600 1333Mhz CL9 ( 9-9-9-24 ) DDR3

The Linux Community Forum

Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #8 on: October 09, 2013, 06:33:35 pm »

Offline Mark Greaves (PCNetSpec)

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18277
  • Karma: 479
  • Gender: Male
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #9 on: October 09, 2013, 07:33:31 pm »
Can you ping the xbox if you turn off the routers firewall ?
WARNING: You are logged into reality as 'root'
logging in as 'insane' is the only safe option.
pcnetspec.co.uk

Offline pooky2483

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2104
  • Karma: 0
  • Gender: Male
  • Slowly getting the hang of it.
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #10 on: October 09, 2013, 07:44:27 pm »
I know this may sound silly but I don't know how to!

Kubuntu 18.04LTS 64bit|KDE 5.47.0|Plasma 5.12.19|QT 5.9.5|Linux 5.4.0.54-generic|M5A78L-M USB3|BIOS 2101|AMD PhenomII X4 965 3400+|P8H77-I Motherboard NIC|32.0GB PC3-10600 1333Mhz CL9 ( 9-9-9-24 ) DDR3

Offline SeZo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1863
  • Karma: 145
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Awards
Re: Installed Mediatomb yet can't stream
« Reply #11 on: October 09, 2013, 08:11:08 pm »
You could look at page 77 of the User Manual (Table 5-2. WAN Setup Settings)
Options are :
       Disable SPI Firewall
              NAT Filtering
                      Secured NAT
                             
Quote
might prevent some Internet games, point-to-point applications,
                               or multimedia applications from functioning

                      Open NAT
                             
Quote
provides a much less secured firewall, but allows
                              almost all Internet applications to function.

I would suggest to try Open NAT first

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal