Author Topic: Batch Resize in The GIMP  (Read 6470 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mark Greaves (PCNetSpec)

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18277
  • Karma: 478
  • Gender: Male
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • Awards
Batch Resize in The GIMP
« on: April 10, 2010, 11:26:38 pm »
If you use the GIMP, and want to resize a LOT of pictures in one go... install gimp-plugin-registry then follow these instructions:

Start Gimp. Access the Batch file plugin via the Filters > Batch > Batch Process menu

If you want to resize and output to a different directory, make sure you change the settings on ALL 4 of the following tabs, BEFORE selecting 'Start' (by default it will output to the same directory and convert to BMP)

Input tab - Select files to add to the batch
Resize tab - Select the size you want (and enable)
Output tab - Select file type (BMP, JPG etc.)
Rename tab - Select dir (directory for output)

It can do a lot more than just resize... Turn, Blur, Colour, Resize, Crop, Sharpen and Rename... or any combination of these.

More info here:
http://ulyssesonline.com/2008/09/22/batch-resize-images-with-gimp/
WARNING: You are logged into reality as 'root'
logging in as 'insane' is the only safe option.
pcnetspec.co.uk

Offline zebedee

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 8
  • Karma: 0
  • Gender: Male
  • I've just joined! Still learning
    • View Profile
    • Awards
Re: Batch Resize in The GIMP
« Reply #1 on: November 10, 2010, 09:44:23 pm »
I realise this is old, but So am I.
Just want to say thank you for this,  I have been using Mihov which only runs on win*

Offline Mark Greaves (PCNetSpec)

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18277
  • Karma: 478
  • Gender: Male
  • "-rw-rw-rw-" .. The Number Of The Beast
    • View Profile
    • Awards
Re: Batch Resize in The GIMP
« Reply #2 on: November 10, 2010, 10:22:42 pm »
:)
WARNING: You are logged into reality as 'root'
logging in as 'insane' is the only safe option.
pcnetspec.co.uk

Offline Smiler

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 163
  • Karma: 3
  • Gender: Male
  • I've just joined!
    • View Profile
    • Awards
Re: Batch Resize in The GIMP
« Reply #3 on: July 28, 2011, 02:03:40 pm »
Ooh, that's handy to know. Up until now I was using two seperate programs, Gimp and Pixresizer (or whatever it's called). Then again, I've also been using XP for far too long!  :P
Nothing to see here.

 


SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal